Drum verde ”Față de Mureș”

by

Totul a pornit de la ideea de recuperare a spațiului public.

Dincolo de ce e material – imaterialul, golul care lasă privirea liberă să gliseze în sus, spaţiul dintre clădiri –este acel loc de întâlnire, de petrecere a timpului liber, locul unde vezi și ești văzut. Noțiunea de spațiu public s-a pierdut la noi odată cu obișnuințele cotidiene din perioada comunistă: ce este al nostru este numai al nostru, iar ce este al tuturor este al nimănui. Din acel moment și noțiunile de ”dincolo” și de ”celălalt” au căpătat altă semnificație. Dincolo de pragul casei, chiar și scara blocului devenea un spațiu incert, neclar și din acest motiv neglijat, uitat, degradat. Spațiu care se extinde între blocuri, in stradă. Piețele publice și piațetele care odinioară erau acele spații de întâlnire prin excelență au trecut prin același fenomen de înstrăinare și non-aparteneță, sufocate în plus de traficul auto și de parcajele niciodată suficiente.

Trecem printr-o perioadă de încercări, de căutări de soluţii cu bătaie lungă, cât mai puţin nocive ca intervenţie. Atenția se îndreaptă spre acele resturi – spații uitate cu mare potențial, fie ele situri industriale dezafectate (”brownfields” – reintroduse în circuitul cultural printr-o serie de proiecte peste tot în lume), fie spații ”ale nimănui” care cu intervenții minime devin ”ale tuturor”.

Criza arhitecturii după perioada modernistă, criticile crunte care i-au fost aduse, au cerut o reconsiderare a datelor, o regândire a modului în care sunt ele interpretate, o repunere în scenă a unei probleme neglijate: poate fi spaţiul liber sursa rezolvării problemelor urbane actuale? Oamenii îşi mărturisesc afinitatea pentru spaţiul descoperit, liber, ce permite legătura directă cu solul, cu cerul. De ce nu ne-am preocupa mai mult de locul liber atunci?

Investigăm relația comunităților umane cu un element ordonator care a determinat așezarea lor sub o anumită configurație, reprezenta elementul de legătură, principal mijloc de transport, sursă vitală de apă: râul Mureș. Remarcăm o atitudine de întoarcere a spatelului către apă atât în mediul urban cât și în mediul rural, fenomen cunoscut multor popoare, dar care în ultimii ani încearcă acțiuni de redobândire a beneficiilor prezenței naturii în viața colectivităților. Așa au apărut coridoare verzi, zone de protecție a ecosistemelor și a peisajului, spații degajate de agrement, turism, sport, prosperitate economică durabilă.

Râul Mureș este în sine o valoare regională inestimabilă, insuficient apreciată. Aici intervine ”Față de Mureș”. Ca o nouă față a râului Mureș și o cale de a crea identitate regională. Este vorba despre atitudine. Și despre acțiune.

 Acționăm – cu materiale locale și oameni de-ai locului, cu resurse minime pentru rezultate vizibile. Am scos proiectarea pe malul apei în cadrul workshop-urilor. Am trasformat o cale bătută doar de pescari și utilaje agricole într-un traseu de alergare, plimbare și pedalare. 42 de km sunt acum accesibili pe bicicletă de la Reghin la Tirgu Mureș, departe de circulația auto, în miezul naturii.

Bornele cu cap reflectorizant, lucrate manual de ajutoare de nădejde țin loc de călăuză – pentru un plus de confort și siguranță în deplasare. Pentru informații, pe traseu există panouri cu harta, date referitoare la biodiversitatea zonei și indicatoare de direcție.

Față de Mureș este un proiect-experiment. Și nu se oprește aici…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: