Turist la mine acasa

by

Mi-am propus sa incerc sa vad orasul nostru cu ochi unui turist. Sa presupunem ca am ceva cunostinte de engleza si atat.
In prima instanta as dori sa analizez materialele turistice, ce se gasesc la punctul de informatii de sub Palatul Culturii. Sa vedem, ce mi-au putut oferii:
Free of charge

Harta turistica Targu Mures- editata in aproape 3 limbi de catre Primaria Tg. Mures si Consiliul Judetean Mures.

Contine harta Tg. Muresului cu marcajul tuturor institutiilor, obiectivelor turistice a orasului toate in romana si maghiara. Legenda este tradusa si in limba engleza si germana. Pe verso este harta judetului Mures cu denumirea localitatilor aproape in doua limbi: romana si partial maghiara si atat. Legenda este tot in 4 limbi : romana, maghiara, engleza si germana. Obiectivele turistice sunt prezentate in doua limbi: Romana si maghiara.(Legenda contine explicatii despre semnele standard folosite pe harta: drumuri, cladiri etc.)

Harta Tg. Mures, tiparita de o firma de publicitate: editata in limba Romana, contine cam toate elementel hatii turistice a primariei, cu precizarea ca obiectivele turistice si descrierea orasului este descrisa doar in limba romana . Deci, eu ca turist necunosactor de romana nu-l pot folosi.

Dar exista o descriere, pe scurt, a orasului.Pe verso reclame multe si centrul orasului marit, cu obiectivele turistice marcate cu rosu cu denumirile lor deasupra.
Am gasit o alta varianta mai picanta a aceluia-si harti, si edituri, cu reclame de cluburi de noapte, dar nu la standul de informatii! 🙂

Variata picanta are legenda in trei limbi: romana , maghiara si engleza, iar pe harta, obiectivele turistice sunt traduse si in limba maghiara.

Urmatorul

Pliantul consiliului judetean. Scurt concis si foarte saracacios. Exista in limba romana, maghiara, si engleza separat. Eu am primit una in maghiara. Contine o descriere a principalelor obiective turistice din judet si cateva fotografii. Nu contine harta utilizabila.

Atat am primit gratis.

La standul de ziare din incaperea punctului de informatii se pot cumpara, doua caiete turistice despre Tg. Mures, sidespre  Palatul Culturii. Acestea sunt editate in 3 limbi: romana, maghiara si engleza, si contin fotografii despre cele mai importante obliective turistice din oras, respectiv informatii despre interiorul Palatului Culturii. Acestea sunt frumos editate, cu fotografii convingatoare.Contin o harta a centrului, realizata de Primaria Targu Mures, cu legenda in doua limbi: romana si maghiara.

In centru, la alte chioscuri de ziare se mai gasesc alte harti comerciale despre oras, editate cu legende in trei limbi.
Si cam atat.
Concluzii
Daca turistii nu vin dotati cu carti si caiete turistice in limba lor atunci au putine sanse sa se descurce cu ce le ofera punctul de inforare turistica de sub Palatul Culturii.
Daca legendele hartilor sunt editate si in engleza, atunci nu pot intelege denumirea obiectivelor turistice explicate doar in limba romana. Daca gasesc descreirea unui obiectiv in limba engleza, nu-l pot identifica pe harta alturata…
O solutie pentru turisti este sa vina in grupuri organizate cu ghid, si atunci nu au nevoie de informatii suplimentare.

Concluzii:
Scopul unei vacante sau a unei calatorii turistice este cea de relaxare. Ori daca orientarea intr-un oras este geroaie, pentru ca informatiile primite sunt neaccesibile, din cauza barierei lingvistice, atunci locul, urbea, poate genera antipatie, turistul este dezorientat si pleaca cu un gust amar. Daca unui vizitator nu ii sunt prezentate frumusetile orasului, intr-o limba internationala si usor de inteles, atunci el aborda orasul dupa placul sau, fara ca privirea sa-i fie directionata spre lucrurile pozitive si va gasi defectele urbei in detrimentul locurilor carismatice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: