I need to go…

by

to the toilet! Can you help me please?
Capitolul 2. Turist in Mures.
Sa presupunem ca nu sunt de-al locului. Sa presupunem ca nu vorbesc nici romana nici maghiara, sunt un turist care s-a aventurat prin tara si a ajuns la Tirgu Mures.
Numai bine.
Am gasit punctul de informare turistica, mi s-au dat cele trei harti/borsuri gratuite despre oras si am iesit sa explorez.
Ma plimb linistit prin centru, ma uit pe harta sa-mi calibrez traseul, si la un moment dat am nevoie sa ma duc la toaleta.
Sa vedem unde gasesc una? Ma uit pe harta, dar toaletele publice nu sunt marcate. Si atunci ce pot face?
Pot opta pentru varianta de a intra pe furis sau cerand permisiune intr-un local sau hotel. Varianta aceasta este la indemana, dar majoritatea oamenilor au retineri din cauza posibilitatii reale de refuz din partea angajatilor.
Pot opta pentru varianta balcanica de a gasi un colt retras, sau un parc cu verdeata abundenta. Problema e ca in centru, si in zonele pietonale se circula destul de intens. Colturi retrase nu prea exista. Parcuri linistite, cu multi arbustri, nu sunt. In plus solutia de fata inpune si o stare de disconfort ce rezulta din stresul de a nu fi prins, sau de a fi vazut de cineva. Ei si atunci ce facem?
Optiunea sanatoasa este gasirea unei toalete publice.
W.C.-ul public.
Aceste toalete sunt de obicei amplasate in zone cu circulatie intensa pietonala, in spatii publice sau adiacent institutiilor publice. Ele se regasesc si in zonele de agrement si in zonele intens vizitate de turisti.
Analizand harta turistica, ce se distribuie gratuit, eu ca turist, pot realiza perimetrul centrului istoric impreuna cu principalele monumente istorice si obiectivele de interes turistic. Pe harta nu apar pozitiile w.c.-urilor publice!!! Asa ca singura solutie este strabaterea centrului .

Ma aflu in ?
Pta Victoriei. Obiective turistice majore: Catedrala Mica, Primaria, Consiliul Judetean, Palatul Culturii. W.C. Public? NU exista dar este aproape, dincolo de statuia Ostasului.

Am gasit si o tablita cu indicator.(Klip pe poza!)
Pta Trandafirilor: Obiective turistice: Piata in sine, Catedrala ortodoxa, Biserica Romano Catolica,Palatele baroce si neobaroce, Muzeul de etnografie etc.

W.C. Public? Exista, in spatele statuii Ostasului, si functioneaza . Toaleta este marcata printr-un semn voluminos, dar nu deranjant de mare, iar prin centru ici colo exista si cateva indicatoare de directie.

Pta. Teatrului : Obiective turistice: Teatrul, turnul Manastiri Franciscane.

W.C. Public? Exista, in pasajul subteran, dar este greu de gasit ,chiar si cu ajutorul indicatoarelor. Parcarea subterana este un loc dubios, mai ales acum.
Tablitele de directionare din str. Bartok Bela. (Klik!)

Chiar vrei sa merg incolo? No way man! No way!

Orasul de jos: Obiective turistice: Muzeul de Etnografie si Stiintele Naturii, Sinagoga. W.C. Public?
Avand in vedere distanta mica fata de piata centrala, nu cred ca se impune ampasarea unei toalete.
Dar lipsesc indicatorarele. Cine are ochii buni de pe str. Horea poate observa semnul de W.C. din P.ta Trandafirilor.

Strada/ Piata Bolyai: Obiective turistice: Bibiloteca Teleki, Liceul Reformat, Biserica Unitariana.
W.C. Public?
NU exista, cum nu exista nici semne pentru directionare …

Piata Petofi/Bernady: Obiective turistice: Casa Gorog, Palatul Haller, Teleki, Karnasz. W.C. Public exista dar nu este functional.

Cetatea: Obiective turistice: Biserica din Cetate, Bastioanele.
W.C. Public? Exista, functioneaza si este curat. Cetatea este impanzita de inticatoare de directie si astfel orientarea este foarte usoara. Odata ce am gasit punctul de informare, vom gasi si toaleta.

Bulevardul Cetatii, Biserica din lemn si zona perimetrala cetatii stau sub influenta cetatii, care este punctul de referinta pentru orientare. Cel mai probabil, majoritatea turistilor vor accede in aceste zone prin tangenta primara a cetatii. Astfel,toalete publice in aceste zone nu sunt necesare. Dar indicatoarele catre cetate n-ar strica.

Celelalte obiective de interes pentru turisti: Complexul Week-end, Platoul Cornesti si Gradina Zoologica sunt, toate, dotate cu W.C.-uri publice, si sunt bine semnalizate prin indicatoare.


Alte W.C.-uri publice se afla in pietele agroalimentare, gari si autogari si sunt toate functionale.
Amplasamentul W.C.-urilor publice in oras:

Din harta alaturata reiese faptul ca orasul este destul de bine dotat cu astfel de toalete. Intrebarea este cati (in afara de oraseni) cunosc aceste locatii? Si cati turisti vor gasi aceste locatii.
Haideti sa vedem centrul mai deaproape.

Din fotografia aeriana alaturata reiese ca centrul este bine acoperit in privinta toaleltelor publice. Majoritatea obiectivelor turistice (marcate cu galben) sunt amplasate la o distanta relativ mica fata de w.c.-urile publice; sau invers. Raza de 500 m inseamna un maximum de 5-6 minute timp de parcurs, intr-un tempo de plimbare tip turistic, deci o durata acceptabila.
Concluzii:
In P-ta Trandafirilor, str. Bartok Bela si P-ta Teatrului sunt amplasate cateva indicatorare, foarte discrete(prea discrete) de directionare inspre toalete. Acestea ar fi bine sa fie extinse si pe strazile Horea – Scolii, Enescu – Tusnad- Tineretului – Piata Victoriei, Bolyai – Kotesel Samuel – Marton Aron – Artei, Calarasilor (Kossuth) – P-ta Petofi – P-ta Bernady – Revolutiei; Bulevardul Cetatii-Cosminului – Avram-Iancu – Mihai Viteazu .
Amplasarea de indicatoare de directionare de tipul celor existente in acest perimetrul ar fi binevenita. Aici este vorba de zona cea mai vizitata de catre turisti.
Investitia este nesemnificativa, dar rezultatele vor fi satisfacatoare.
Cat despre toaleta publica din Pta. Petofi, acesta poate fi desfiintata in totalitate, daca toaletele publice din Cetate, Pta. Teatrului si Pta. Trandafirilor functioneaza.

Aceste obiective acopera aproape in totalitate arealul de influenta a toaleltei din Pta. Petofi, dupa cum se vede si din imaginea de studiu.

Piata poate fi reabilitata, insula de beton din mijlocul pietei poate fi regandita, si in locul toaletei se pot amenaja spatii verzi sau fantani arteziene (de care duce o lipsa acuta intreg orasul ).(De exemplu..)
Thank You, that’s a relief!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: